Designed and made in Croatia, EU since 2006.

Čarobna riječ-baršun.
Asocira na nešto mekano, toplo, raskošno i  uglavnom skupo.
Možemo ga svrstati u plemenite tkanine, a to potvrđuje i njegova zanimljiva  i slikovita prošlost.

U doba renesanse omogućio je financiranje velikih vojski i banaka,a drastično je utjecao na ekonomiju cijelog svijeta. Baršunastim plaštevima ogrtali su se mnogi moćni vladari, carevi i kraljevi. Bio je vrijedan poput zlata, tražen i vrlo poželjan. Povijesničari se još uvijek ne mogu dogovoriti odakle odakle datira njegovo porijeklo, međutim zna se kako su najjači u proizvodnji svilenog baršuna bili talijanski gradovi Firenca, Venecija, Genova i Palermo.

Iako je nekada bio rezerviran isključivo za svećane događaje i prilike, danas to više nije pravilo. Nosiv je u svim kombinacijama-od dnevnih (baršunaste hlače+bijela košulja), poslovnih (sako) pa do sportskih (trenirka). Svake zime doživljava novi comeback, a ove sezone najpoznatiji modni  stilisti preporučaju ga svim modnim zaljubljenicama koje imalo drže do sebe.

Postoje mnoge vrste i tipovi baršuna. Originalni baršun izrađuje se isključivo od svile. Takav  je najskupocijeniji i najteži za održavanje ( uglavnom kemijskim čišćenjem). Postoje i jeftinije varijante od pamuka ili umjetnih vlakana, i tada obično takve tkanine nazivamo plišem ili velurom. Stručnjaci kažu kako je razlika između svilenog i pamučnog baršuna poput razlike između Rolls Royce-a i Bube. Jednostavno ju vidite i osjećate.

Najpopularniji je u crnoj boji-najčešće u varijanti male crne haljinice, međutim vrlo su tražene i  tamnije nijanse plave, cvene (bordo), zelene i smeđe. Ne morate ga isključivo oblačiti na sebe, možete ga upotrijebiti i u obliku zanimljivog i uvijek poželjnog  modnog dodatka- male, večernje torbice.

 

Foto:
Anthropologie KMB velvet sneaker
Elizabethsuzann.com
Free People
weheartit.com
vici collection
Mario Jakšić

Leave a Reply

Close
Close
Sign in
Close
Cart (0)

No products in the cart. No products in the cart.

Language