Designed and made in Croatia, EU since 2006.

Yohji Yamamoto rođen je u Tokiu 1943.godine. Diplomirao je pravo, međutim nakon diplome pravnika, odlučio se posvetiti modi i modnom dizajnu.  Svoju drugu diplomu stekao na modnom  Bunka Fashion Collegu.
Glavni razlog tako drastične promjene profesije bila je njegova majka, naime, mama  je bila vlasnica dućana sa haljinama i trebala je pomoć oko svojih kreacija.

U početku je radio haljine za mamine prijateljice, međutim 1972. započeo je vlastiti biznis i osnovao svoju tvrtku.Tada je nastala prva linija odjeće pod imenom “Y “, prvo samo žnska kolekcija, a nakon nje i muška. U devedesetima predstavlja i svoj prvi parfem. 2002. ujedinjuje se sa poznatim sportskim brandom Adidas i tako nastaje Y-3, kolekcija sportske odjeće i obuće sa Yohjievim potpisom.

Danas ne dizajnira samo odjeću i parfeme, već i torbe i cipele.

Stil Yohji Yamamota najbolje opisuje pojam antimoda. Odjeća koju dizajnira je odjeća lišena čvrste strukture, djeluje voluminozno,kao da je omotana ili prebačena preko tijela. Često stavlja naglasak na predimenzionirane ovratnike.

Boja koja prevladava je uglavnom crna, ali voli eksperimantirati sa tkaninama i pletivom bez obzira radi li se o pamuku, vuni, svili, viskozi, koži ili čipki. Ponekad iznenadi i živim bojama poput fuksije, crvene ili plave.

Iako je prilično ekstravagantan, i nije za svakoga, moda koju radi je ujedno i klasično elegantna i trendi mladenačka. Za njegove kreacije može se reći da su poput dobro promišljenih i pažljivo krojenih skulptura iako na prvi pogled djeuju potpuno drugačije.

Osim što je vrlo cijenjen dizajner koji diljem svijeta posjeduje 333 dućana sa svojom odjećom, Yohji je ujedno i majstor karatea, nositelj crnog pojasa, glavni organizator karate susreta Svjetske udruge karatista, otac dvojice sinova i  strastveni obožavatelj whiskya.  I još jedna sitnica: u  slobodno vrijeme svira gitaru u vlastitom bandu.

Foto:
fashion-press.net
vogue.com

 

 

Leave a Reply

Close
Close
Sign in
Close
Cart (0)

No products in the cart. No products in the cart.

Language