Designed and made in Croatia, EU since 2006.

Ukoliko spadate u onu skupinu stanovništva koja nosi naočale, onda znate koliko može biti frustrirajuće pronači savršene okvire.

Često je teško uskladiti lijep dizajn i odgovarajuću cijenu i obično jedno od toga dvojega zakaže. Ponekad možda odgovara i dizajn i cijena,ali pojavi se treći problem – okvir jednostavno ne stoji kako ste zamislili.

Ovaj problem možete riješiti na dva načina.
Prvi: obiđite sve optike u svojem i susjednim gradovima i isprobajte sve naočale koje imaju u ponudi. Sigurno ćete pronaći barem jedne koji prolaze.
Drugi (mnogo jednostavniji): odredite svoj oblik lica i naučite par jednostavnih pravila kako najbolje uskladiti oblik lica sa okvirom naočala.

Za početak uzmite u obzir tri najbitnija pravila:
1. okvir naočala trebao bi biti u kontrastu sa oblikom vašeg lica.
2. proporcije naočala moraju biti u skladu sa proporcijama lica (što znači bolje je da nisu prevelike ili premale)
3. okviri bi trebali biti usklađeni sa nekom karakteristikom vašeg lica koju želite istaknuti (npr. plavi okviri naglašavaju plave oči).

Postoji sedam osnovnih oblika lica: okruglo, ovalno, izduženo, trokutasto, srcoliko, oblik dijamanta i četvrtasto.

OKRUGLO LICE
Kako biste malo ublažili okrugle linije lica isprobajte naočale ravnih, četvrtastih okvira. Lice će izgledati mršavije i izduženije.

OVALNO LICE
Smatra se savršenim oblikom za sve okvire.
Ipak, kako biste još više naglasili tu prirodnu ljepotu ovalnog lica, odaberite okvire koji su jednako široki ili malo širi od lica i izduženog su ovalnog oblika.

IZDUŽENO LICE
Obično je usko, ima jako naglašene jagodične kosti i ponekad izdužen nos.
Kako bi lice izgledalo kraće birajte pune okvire, neka budu u boji ili imaju zanimljiv uzorak jer će tako lice dobiti na dubini.
Kako bi nos izgledao kraći, neka most naočala bude kratak.

TROKUTASTO LICE
Kako biste uravnotežili lice, najbolje je staviti što jači naglasak na gornji dio lica, dakle područje očiju. Zato odaberite naočale malo debljih, čvrstih okvira.
Dobro će pristajati okviri oblika mačjih očiju.

SRCOLIKO LICE
Ovakvo lice ima šire čelo i špičastu bradu, pa nije potrebno stavljati još više naglaska na gornji dio lica. Odaberite tanke okvire decentne boje i laganog materijala ili naočale bez vidljivog okvira.

OBLIK DIJAMANTA
Suženo u području sljepoočnice i čeljusti, sa visokim i naglašenim jagodicama.
Ovakav oblik lica je najrjeđi.
Kako biste istaknuli oči isprobajte okvire koji imaju naglašen i zadebljan gornji dio koji pokriva područje obrva. Dobro će pristajati i ovalni okviri ili okviri u obliku mačjih oči.

ČETVRTASTO LICE
Izražena čeljust i široko čelo karakteristike su četvrtastog lica.
Kako biste izdužili lice i ublažili mu kuteve i linije, pokušajte sa uskim, izduženim okvirima koji imaju više širine nego dubine. Dobro će pristajati i izduženi ovalni okviri.

Sada kada ste usvojili nekoliko sitnih ali bitnih pravila, eliminirajte ono što ne paše, a isprobajte ono što vam odgovara. Svaki dobar i iskusan optičar trebao bi vam znati pomoći sa svojim savjetima i prijedlozima tako da kupnja naočala postane uživancija, a ne gnjavaža!

Photo: elisabeth.and.james.glasses, emmatempest.com, miu.miu.net.a.porter, not.just.a.label, prada, rhubarbinthegarden.tumblr.com

 

Leave a Reply

Close
Close
Sign in
Close
Cart (0)

No products in the cart. No products in the cart.

Language